Kerstmarkt 2013

Kerstmarkt 2013

Vrijdag 13 december 2013

kerstmarkt 2013 (3)kerstmarkt 2013kerstmarkt 2013 (2)
Eerste avond kerstmarkt Wezup
Wat was het druk! Het weer was ook ideaal. Mooi windstil weer, wel fris. Dat laatste merkte je vooral als je een paar uur in het dorp had rondgelopen en dan, te langen leste, bij de cateringstand van de dorpsvereniging Wezup een glaasje glühwein of hete chocolademelk bestelde. Althans dat is mij verteld. Aangezien ik ‘dienst’ in een stand had, heb ik zelf gisteravond niet rondgelopen maar wel met veel mensen gepraat. En men was enthousiast; het was alleen een beetje druk. Wachten voor de boerderijen om naar binnen te komen. Ook hoorde je vaak ‘hoe doen jullie dit toch in Wezup’. Een dorpje met ‘maar’ 200 inwoners die een kerstmarkt opzet, die drie dagen duurt en z’n weerga niet kent. Dat, beste mensen, kan alleen met de hulp van iedereen in het dorp. Er lopen kerstmannen en kerstvrouwen in Oostenrijkse sfeer rond; de huifkar rijdt continue van parkeerplaats naar het dorp en weer terug. De cateringstands (alleen van de verenigingen uit het dorp) zijn bemenst en hebben weer heerlijke poffertjes (leuke schorten mannen!), warme glühwein, chocolademelk, snert, bruine bonen met spek en de befaamde Wisper oliebollen en nog veel meer. En vergeet de verkeersregelaars ook niet. De eerste verkeersregelaar begint om 17.30 uur (de markt begint om 19.00 uur) en verlaat pas zijn plek als de laatste auto vertrokken is. En dit is nog maar een kleine opsomming van wat de vrijwilligers in Wezup doen. Hulde!

Zaterdag 14 december 2013
Tweede dag kerstmarkt Wezup

De dag begint goed! Om 11 uur wordt de CDA-vrijwilligersprijs 2013 aan de marktcommissie Wezup uitgereikt. Zij krijgen de prijs omdat zij er ieder jaar dankzij de inzet van veel vrijwilligers er weer in slagen een unieke kerstmarkt te organiseren met duizenden bezoekers. De vrijwilligersprijs zal worden uitgereikt tijdens de kerstmarkt Wezup 2013 door het Drentse CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder.
Marktcommissie: gefeliciteerd en ga zo door!
Meer weten, klik hier

uitreiking vrijwilligersprijs  (3)uitreiking vrijwilligersprijs  (2)uitreiking vrijwilligersprijs

 

 


Zondag 15 december 2013
Derde en laatste dag kerstmarkt Wezup

Ook deze dag vloog voorbij. Het kwam langzaam op gang. Om 11 uur was het nog rustig, maar om 14.30 uur was de drukte volledig. De auto’s stonden tot bijna bij de rotonde naar Zweeloo/Aalden; de Stroetenweg stond vol; het land van de familie Paul (parkeerplaats) was in gebruik genomen en ook richting Westerbork stonden ze tot voorbij Henk Hegen (Wezuperstraat 16). Het was een gezellige drukte. Mensen waren prima tevreden, gingen met tassen vol naar huis. Een mevrouw zei tegen mij dat het in Wezup zo leuk was omdat het betaalbaar is. Geen entree, geen parkeergeld, vervoer van en naar parkeerplaats gratis en dan is het prettig dat je leuke betaalbare kerststukjes kunt kopen of wijn of kerstbomen, het leven is al zo duur. Deze dag ook prettige gesprekken in de wagen gevoerd. Veel mensen die voor een eerste keer kwamen, die het leuk vonden om de stands in de boerderijen/schuren te zien, verrast waren door de aankleding van het dorp, de goede organisatie en de vriendelijkheid van de mensen. Prettig om dit te horen! Geeft je energie voor de kerstmarkt in 2014! Alle vrijwilligers (bijna het hele dorp dus); superbedankt voor jullie tomeloze inzet en gezelligheid. Op naar 12, 13 en 14 december 2014.
Tja, en voordat je het weet is de dag alweer voorbij. Het was gezellig druk.
En als je dan ‘je dienst’ draait, met name op de huifkar die de mensen gratis van de parkeerplaats naar het dorp brengt en weer terug, raak je gemakkelijk met de mensen in gesprek. De woorden: ‘gezellig, goed georganiseerd, altijd anders, mooi aangekleed, leuk met de verschillende stands in de verschillende boerderijen en dat jullie dit al 23 jaar zo kunnen doen in een dorpje met maar 200 inwoners’, komen vaak terug. Met name dat laatste, daar kijkt men toch van op. En toch is het zo, iedereen helpt mee. Ook de mensen die nieuw in het dorp zijn komen wonen, steken de armen flink uit de mouwen. De kerstmarkt in Wezup heeft een goede naam. Mensen komen van heinde en ver. Gisteren was er een bus uit Marum, ik heb mensen gesproken uit Leeuwarden, Groningen, Duitsland maar ook dichterbij, iemand die al heel wat jaren in Aalden woonde en nog nooit op de markt in Wezup was geweest. Hij heeft de voorgaande jaren echt iets gemist.  Mensen komen voor ’t eerst maar ook rustig voor de achtste keer. Mooi dat de markt zo gewaardeerd wordt. Goed, we gaan weer verder en we hopen dat het morgen net zo gezellig wordt als dat het vandaag was.

voor (sfeer)foto’s klik hier

Wat is de kerstmarkt zonder vrijwilligers?
Heel simpel: zonder vrijwilligers, geen kerstmarkt. Daarom hier een pluim aan alle vrijwilligers die er ook dit jaar weer zorgen dat de kerstmarkt 2013 plaats kan vinden.
Hieronder een pagina, geheel gewijd aan de vrijwilligers en hun werkzaamheden.

vrijwilligers kerstmarkt 2013 vrijwilligers kerstmarkt 2013 (9) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (8) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (7) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (6) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (5) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (2) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (3) vrijwilligers kerstmarkt 2013 (4)