Kerstmarkt 2017

Vrijwilligerspagina voor en door vrijwilligers en voor andere belangstellenden,
met iedere dag een verslag en foto’s…. (dubbelklik op de foto’s voor een groter beeld)
Sfeerfoto’s van de kerstmarkt zijn te vinden op www.kerstmarktwezup.nl
Volg ons ook via onze facebookpagina ‘Wezup’ en via twitter @KerstmarktWezup

11.12.17 artikel Dvhn ‘heel Drenthe neemt voorproefje op kerstmis’

Zondag 10 december 2017
Sfeervol Wezup

Poe, de 3e dag van de kerstmarkt begint met de melding van code oranje: ‘mensen die niet beslist de weg op hoeven, werden geadviseerd thuis te blijven’. Tja en dan organiseer je een kerstmarkt en is het wel heel erg fijn als er toch bezoekers komen. Nu zit er natuurlijk nog een andere kant aan, want sneeuw op een kerstmarkt heeft natuurlijk ook wel wat…. We kunnen veel regelen maar het weer (nog) niet….. :-).

De ochtend begint rustig. Het is fris maar geen sneeuw of regen. De bezoekers komen langzaam op gang. De vrijwilligers niet, die staan er al voor dag en dauw. Dik aangekleed met ‘doorwerkpakken’, bestand tegen wind, kou, regen en sneeuw. Echte die hards zijn het. Tegen de middag begint het te sneeuwen. Het geeft direct een prachtig plaatje weer. Sfeervolle beelden met de lampjes en de sneeuw op de achtergrond. Bezoekers zijn er gelukkig toch. Minder dan we gewend zijn op een zondag maar het loopt gestaag door. Het bezoek van onze pas aangestelde CdK Jetta Klijnsma gaat helaas, door de code oranje, niet door. Jammer, want we hadden haar graag de mooie kerstmarkt in Wezup willen laten zien.

CdK Jetta Klijnsma annuleert bezoek aan kerstmarkt Wezup vanwege code oranje

Ik mocht vandaag samen met een collega verkeer regelen. Niet zo lang, een paar uur maar, maar met de koude wind en de sneeuw is dat net lang genoeg. Wel leuk om allerlei mensen te spreken en te horen dat ze het een mooie kerstmarkt vonden. Eén auto zat vast in de berm maar dankzij de sleepdienst werden deze mensen snel geholpen en konden ze hun weg weer vervolgen. En natuurlijk geweldig dat we mensen in het dorp hebben met shovels, grote trekkers en sneeuwschuivers. Zij reden continu om de wegen voor de bezoekers vrij te maken en te houden. Zelfs code oranje kan er niet voor zorgen dat de vrijwilligers van de kerstmarkt Wezup in ‘zak en as’ gaan zitten. Ze zetten de schouders eronder en als het niet linksom kan, dan maar rechtsom.

En nu? Nu is het 20:00 uur. De kerstmarkt Wezup 2017 is afgelopen. Wezup ziet er nog prachtig uit, in het donker met de vele lampjes en de sneeuw die prachtig blijft liggen.  Een plaatje.

Volgend jaar is er weer een Kerstmarkt Wezup. Wanneer? Op 7, 8 en 9 december. Noteer dit alvast in uw agenda! We begroeten u dan graag (weer) in ons prachtige Wezup.

huifkarvervoer
foto: Aaldert Bos
inkijkje naar het dorp
foto: Aaldert Bos
Diggelse diva’s
foto: Cornelia Brugman

 

 

 

 

 

rondstrunen met kerstman
foto: Cornelia Brugman

 

huifkarvervoer
foto: Aaldert Bos

 

 

 

 

 

 

doorkijkje
foto: Pepijn Fikkert

 

 

 

 

 

 

stilleven
foto: Cornelia Brugman
huikarvervoer
foto: Cornelia Brugman

 

 

 

 

 

 

 

Ballonnenkunstenaar
foto: Cornelia Brugman
Rust is wedergekeerd
Foto: WdJ

 

 

 

 

 

 

 

Een beeld krijgen van de sfeer op de kerstmarkt in Wezup?

Bekijk dit mooie filmpje van Jan Eggens

Vervolg zaterdag 9 december 2017
Huifkargesprekken 

En dan is het zover dat je, samen met een collega, als ‘gast’dames op de huifkar de mensen welkom mag heten. Dat doe ik nu al een aantal jaren en daar ontmoet je altijd leuke mensen en heb je af en toe interessante gesprekken.

Even voor de niet-kerstmarktgangers onder u. Op de kerstmarkt in Wezup rijdt een huifkar die u (gratis) van en naar de parkeerplaats brengt. Op die manier kunt u uw auto goed kwijt en hoeft u niet ver te lopen voordat u op de markt bent. Het vervoer van en naar de markt is gratis en de huifkar rijdt tot een kwartier na afloop van de markt dus u bent altijd tijdig bij uw auto terug.

Stapt u in de huifkar, dan heten wij u van harte welkom en leggen uit hoe de kerstmarkt in Wezup ooit begonnen is, dat er dit jaar 22 locaties zijn met 65 stands en dat de catering in de locaties verzorgd wordt door de plaatselijke verenigingen. En ook vertellen wij dat de hele markt georganiseerd en gedraaid wordt door vrijwilligers. En dat vindt men toch echt wel heel bijzonder. In Wezup wonen 180 mensen; vrijwel iedereen helpt mee, ook nieuwe inwoners (en die zijn er vorig jaar en dit jaar zeker gekomen). En niet alleen de ‘Wispers’ helpen mee, ook oud-Wispers komen speciaal voor de kerstmarkt terug om een handje te helpen. Echt heel mooi en heel bijzonder. Dat maakt ook dat de kerstmarkt in Wezup gratis is. Wel hebben we een giftenpot in de huifkar staan. Alles wat hierin gedaan wordt komt weer ten goede aan de inwoners van het dorp. En mensen geven graag. Altijd mooi om te ervaren en hartverwarmend. Hartelijk dank bezoekers van de kerstmarkt Wezup!!

En dan de terugweg van de markt naar de parkeerplaats. Mensen komen bepakt en gezakt de huifkar binnen. Vrijwel iedereen geeft aan dat ze het een leuke markt vonden en dat het zo apart is dat de stands op de ‘delen’ van de boerderijen staan. Men vindt het alleen al mooi om te zien hoe de oude boerderijen gebouwd zijn, de gebinten enzo.
Gisteren raakte ik in gesprek met mensen die hier nu al voor de 6e keer kwamen. Vaste prik. Zo mooi, zo bijzonder en goede waar die werd aangeboden, altijd divers en niet in de laatste plaats vond men dat alles goed geregeld en georganiseerd was en vriendelijke vrijwilligers, het visitekaartje van de kerstmarkt Wezup. Een andere persoon die ik sprak kwam uit Duitsland. Op mijn vraag waarom iemand uit Duitsland, bekend om de kerstmarkten, op de kerstmarkt in Wezup kwam was zijn antwoord dat de kerstmarkten in Duitsland toch anders opgebouwd waren; meer stands met eten en meer stands met 2e hands artikelen. Ook mooi, maar anders. Dat was de reden dat hij graag naar de kerstmarkt in Wezup kwam. Goed en mooi om te horen. We hopen zo nog lang door te kunnen gaan.

parkeren
foto: WdJ
kerstman Gerrit
foto: WdJ
huifkarvervoer
foto: WdJ

 

 

 

 

 

 

doorkijkje
foto: WdJ

 

 

 

 

 

 

gedegen voorbereiding voor nieuwe vrijwilligers
foto: MdJ

 

 

 

 

 

 

De data voor volgend jaar zijn al bekend. Noteert u ze even? 7, 8 en 9 december!

We hopen u dan weer te ontmoeten!

Zaterdag 9 december 2017
Ja, dag 2 is begonnen!!!
En dan is het zo maar 15:29 uur en ben ik bezig om mijn tweede blog van deze kerstmarkt te typen. Gisteren was een mooie dag. Iets minder bezoekers dan we gewend waren maar dat zal met het weer te maken hebben (onstuimig; regen- en sneeuwachtig, kans op gladheid en zeer lange files op de wegen). Het voordeel van het feit dat het iets minder druk was, was dat de bezoekers niet hoefden te wachten voor ze de boerderijen/kapschuren in konden. Dus ‘elk nadeel heb z’n voordeel’, zal ik maar zeggen.

Weer even terug naar de vrijwilligers, want daar gaat dit blog over.
Gisteren gaf ik al aan dat veel vrijwilligers al lang voordat de kerstmarkt begint op hun plek staan/aanwezig zijn. Want, ik weet niet of u dit wel weet, de kerstmarkt Wezup wordt georganiseerd en gedraaid met alleen maar vrijwilligers. Dat is één van de redenen dat het, nog steeds, een markt is waar geen toegang wordt geheven, waar u gratis vervoerd wordt van en naar de parkeerplaats (niet vergeten te onthouden aan welke kant van het dorp uw auto staat, want anders kunt u er lang naar zoeken) en dat deze kerstmarkt dit jaar al 27 jaar gehouden kan worden.
En weet u wat ook geweldig is? In het afgelopen jaar zijn er zo’n 10 huizen in Wezup van eigenaar gewisseld. En de nieuwe inwoners van Wezup zijn vrijwel allemaal vrijwilliger. Super toch!! Waar een klein dorp, groot in kan zijn. We kunnen het niet te vaak zeggen.

Het is inmiddels weer gezellig druk in het dorp. De bezoekers hebben zich lekker warm aangekleed en zijn in groten getale weer op de kerstmarkt Wezup afgekomen. Vandaag kunt u nog tot 21:00 uur terecht. Morgen (zondag 10-12) van 11:00-17:00 uur.

Mist u deze 27e kerstmarkt Wezup niet. Kom langs, wij heten u graag van harte welkom!

Vrijdag 8 december 2017
S
tart van de 27e kerstmarkt Wezup met ‘onstuimig’ weer

Oei….val ik even flink door de mand. Geef je aan dat je wel weer een dagelijkse blog wil bijhouden, lukt het je niet om de blog op vrijdag op de site te plaatsen……

Dan maar vandaag de blog van gisteren (snapt u het nog?).
Het is bijna 19:00 uur; aanvang van de markt. Tenminste aanvang van de markt voor bezoekers, een groot aantal vrijwilligers is dan al zeker meer dan een uur ‘in touw’.  Want voordat u de markt kunt bezoeken moeten er een aantal dingen in goede banen geleid worden. Denk aan het aansteken van de lantaarns langs het fietspad waar u uw auto kwijt kunt. De verkeersregelaars moeten tijdig op hun plek staan om u te helpen uw auto op een goede manier te parkeren, zodat de bus, hulpdiensten, bestemmingsverkeer en fietsers overal nog door kunnen – en in dit geval moeten we, gezien het weer, ook rekening houden met de gladheidsbestrijders van de gemeente. De sleepdienst staat, in geval van nood, paraat. De trekkerchauffeur dient het melken achter de rug te hebben en met huifkar en al tijdig in Wezup ‘centrum’ klaar te staan. De ‘gast’dames (en -heren) op de huifkar dienen op de hoogte zijn van alle ins & outs zodat zij u prettig welkom kunnen heten in ons prachtige mooie dorpje Wezup. De dorpsvereniging heeft voor aanvang van de markt de glühwein, koffie, thee, chocolademelk, snert en bruine bonen (met of zonder spek) warm. De ijsvereniging heeft het beslag voor de poffertjes gereed en het het water voor het opwarmen van de rookworsten is ook op temperatuur. De oliebollenkraam is dan ook al begonnen met het bakken van de olie – en rozijnenbollen om direct aan uw vraag te kunnen voldoen. En de kniepertjesbakkers zitten startklaar om u het water in de mond te laten lopen bij de geur van een versgebakken kniepertje. En niet te vergeten de locatiehouders die hun ruimtes weer hebben opengesteld en de marktcommissie die er voor gezorgd heeft dat de standhouders weer op mooie plekken op de locatie staan. En natuurlijk de standhouders die weer gezellig op ‘onze’ kerstmarkt willen staan, want zonder standhouders, ook geen kerstmarkt. Kortom: er komt best wel iets bij kijken bij het opzetten van een kerstmarkt. Morgen meer!

O en voordat ik het vergeet. Vanavond was er een SBS televisieploeg samen met Kim Lian van der Meij op de markt aanwezig voor opnames voor een televisieprogramma over ‘hoe Nederland kerst viert’. Uitzending ? . We houden u op de hoogte!!

enthousiaste cateringcrew
foto: WdJ
ijsvereniging
foto: WdJ

 

 

 

 

 

 

 

kniepertjesbakkers
foto: WdJ
poffertjes bakken ijsvereniging
foto: WdJ

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 8 december
Het begint al vroeg…..

En ja hoor, net op je vrije dag komt RTV Drenthe langs om een interview te houden met leden van de marktcommissie, jarenlange vrijwilliger (en nog steeds) Jan Reinders; oprichter van de kerstmarkt Wezup, Mary Noordam en nog veel meer…. En dat is niet zo erg, maar wat wel erg is (voor mij tenminste) is dat kerstman Gerrit ook langs komt……met de BOERHOORN!!  En ja, dat ding maakt aardig wat geluid op de vroeg ochtend. Goedemorgen allemaal!!!

Klik hier voor uitzending RTV Drenthe: Drenthe Nu (23.30 mn)

En kan kom je ook nog leuke artikelen tegen over de Kerstmarkt Wezup
171208 art dvhn kerstmarkt wezup groots, gratis en gezellig
171208 art dvhn klijnsma naar kerstmarkt wezup