Kerstmarkt 2018

Vrijwilligerspagina voor en door vrijwilligers en voor andere belangstellenden,
met iedere dag een verslag en foto’s…. (dubbelklik op de foto’s voor een groter beeld)
Sfeerfoto’s van de kerstmarkt zijn te vinden op www.kerstmarktwezup.nl
Volg ons ook via onze facebookpagina ‘Wezup’ en via twitter @KerstmarktWezup

Klik hier voor artikel DvhN van 10-12-2018

Klik hier voor impressie kerstmarkt Wezup 2018
film Jan Eggens

Dag 3 kerstmarkt Wezup, 9 december
En vandaag was alweer de laatste dag van de kerstmarkt in Wezup. En wat voor een dag. Het weer was goed, een waterig zonnetje, een klein buitje en heel en er waren heel veel mensen. Jeetje, nooit geweten dat zoveel mensen Wezup wisten te vinden. Het was gezellig druk op straat en de bermen van de toegangswegen stonden flink vol.

 

 

 

 

 

De huifkar reed flink vol af en aan van en naar de halte in de grote bocht richting Zweeloo. De gastdames heetten de bezoekers van harte welkom op de 28e markt. De tractorchauffeur zocht voorzichtig z’n weg tussen de auto’s en wandelende bezoekers door. De verkeersregelaars waren vriendelijk en maanden de bezoekers om op het fietspad te lopen en niet op de weg, voor hun eigen veiligheid. Als verkeersregelaar kreeg je ook regelmatig van de mensen te horen die hun auto weer opzochten, dat ze het een leuke markt vonden, goed georganiseerd met leuke hebbedingen en vriendelijke mensen. Voor herhaling vatbaar. Dat is mooi om te horen, daar doen we het voor.

 

 

 

 

 

Al met al was het een mooie laatste dag van de kerstmarkt Wezup 2018. Wij zijn tevreden en wij hopen de bezoekers ook.

Noteer de data voor de kerstmarkt Wezup 2019 alvast in uw agenda, 13, 14 en 15 december! We begroeten u dan graag weer.

Maar wij wensen u nu eerst hele fijne kerstdagen en een goed, gezond 2019!! 

 

 

 

 

 

Prachtige foto’s van Cornelia Brugman

Vrijwilligers in de cateringstand van de dorpsvereniging Wezup; alles voor de inwendige mens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegen de verkoop van de ‘English pies’ was niet te bakken (ze waren dan ook erg smakelijk).

 

 

 

 

 

De verschillende zangkoren zorgden met hun kerstliederen voor een aangename sfeer waar bezoekers, standhouders en vrijwilligers van genoten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 kerstmarkt Wezup, 8 december
Het begon goed… de weersvoorspellingen waren niet bepaald gunstig en ’s ochtends kwam het ook met bakken uit de lucht. Gelukkig veranderde dat in de loop van de middag en werd het prachtig marktweer: niet te koud en de wind hield zich koest en het belangrijkste het was droog…… nou ja, tot ongeveer 19.30 uur….

De bezoekers hadden het weer vast goed in de gaten gehouden want de marktgangers kwamen langzaam maar gestaag langs en het werd weer gezellig druk in Wezup. Er stonden geen rijen voor de boerderijen maar de bezoekers volgden elkaar mooi op, hadden de tijd om het koopwaar te bekijken en uiteindelijk een keuze te maken. Zelfs een bus uit Duisland deed de kerstmarkt aan. Het viel op dat vrijwel iedere bezoeker wel iets in de handen had: een tasje met lekkers, een kerststukje of prachtige rode hulsttakken.

En de vele vrijwilligers…. die waren blij dat het droog was en zij heetten de bezoekers van harte welkom op de, alweer, 28e kerstmarkt Wezup.

En ik, ik was onverwachts een dagje ‘vrij’. Dus had ik mooi tijd om zelf even de markt op te gaan en aan de vrijwilligers die ik ‘toevallig’ tegenkwam de vraag te stellen ‘waarom ben jij vrijwilliger op de kerstmarkt?’. Deze vraag bracht verschillende reacties teweeg en enkele mensen moesten hier echt wel even over nadenken, dat is mooi!

Er kwamen verschillende reacties maar de gemene deler is dezelfde. De samenhang, gemeenschapszin en dat we met elkaar zo’n prachtige kerstmarkt weten te organiseren, dat is echt het unieke van ‘ons’ dorp Wezup. Ook werd er gezegd dat dit voor nieuwe bewoners, een hele goede manier is om mensen te leren kennen, er tussen te komen (je wordt dan natuurlijk wel direct gepolst voor een functie in een of ander bestuur). En ook als je houdt van organiseren is dit een ultieme uitdaging. Je hebt namelijk met een beperkt aantal mensen te maken die taken uit kunnen voeren en je vist met z’n allen in dezelfde ‘vijver’. En ook leer je goed  met mensen omgaan, iedereen is uniek. Klantvriendelijkheid om beter gezegd ‘bezoekersvriendelijkheid’ is ook een groot goed. Zelfs als mensen ietwat geïrriteerd zijn, gaat iedereen er vriendelijk en respectvol mee om. Verder gaven veel mensen aan dat ze het ook, met name, gezellig vinden en dat ze het fijn vinden om te laten zien dat ze in een prachtig dorp wonen en trots zijn op het feit dat we met z’n allen al 28 jaar lang een prachtige kerstmarkt neerzetten.
Hulde aan alle vrijwilligers in Wezup!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie foto’s van Janine Haddering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtige sfeerfoto’s van Cornelia Brugman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1 kerstmarkt Wezup, 7 december
Het begint goed. Om 08.00 uur ’s morgens zit ik samen met Lars, de voorzitter van de marktcommmissie Wezup bij HCR Hegen voor een live vraaggesprekje met Robert Oosting van RTVDrenthe. Echt mijn ding (niet dus) maar het was wel leuk. Robert bleek een aardige vent waar je gemakkelijk mee praat en in het gesprekje werd ook echt even naar voren gebracht dat het toch wel heel bijzonder is dat de kerstmarkt in Wezup gedragen wordt door het hele dorp. Toch wel fijn als je van iemand anders hoort dat zoiets niet vanzelfsprekend is (maar wel heel bijzonder :-)).

Klik hier voor rtvdrenthe vraaggesprekje (op 9 minuten)

En dan weer terug naar de orde van de dag. Het weer is slecht. Regen, regen en nog eens regen en in de namiddag komt er ook nog eens een fiks windje bij. Maar niet getreurd. De standhouders zijn mooi op tijd en ze hebben er zin in. Om 18.00 uur melden de eerste verkeersregelaars zich al en ze hebben net hun hesje aan en er komt toch een regenbui………..gelukkig kunnen ze nog even schuilen. Als het iets minder onstuimig wordt, vertrekken ze naar de hun toegewezen locatie. Door weer en wind en ruim voordat de markt begint. Ook dat hoort bij hun taak als verkeersregelaar. Om 19.00 uur begint de markt en gelukkig hebben de bezoekers het niet af laten weten. Het is al snel weer lekker gezellig. Alles loopt goed. Zelf heb ik ‘dienst’ bij de catering van de dorpsvereniging en de  gesprekjes met bezoekers komen al weer snel op gang. Zoals een gesprekje met een bezoeker vanuit het westen van het land die nog nooit van kniepertjes had gehoord, laat staan geproefd (hij vond ze gelukkig wel lekker) en ook droge wordt was geheel onbekend bij hem……Het is snel gezellig bij ons in de catering. De snert, bruine bonen met spek en vooral de glühwein worden gretig afgenomen. En ja, na afloop van de markt kom ik toch nog even bij mijn mede-cateraars terug met de vraag waarom ze eigenlijk als vrijwilliger aan het werk zijn. ‘Omdat het moet’ is het ene antwoord. Maar ja, dat is een antwoord na een lekker groot glas glühwein, zeker verdiend na een paar uur cateren. Een verkeersregelaar die ook is aangeschoven geeft als reactie “omdat ik op deze manier ook iets terug wil doen voor het dorp’.  En hier spreekt hij datgene uit wat, denk ik, veel meer mensen voelen. Op naar dag 2.

De ‘natte’ verkeersregelaarshesjes hangen na afloop van de markt weer te drogen voor dag 2!

 

 

 

 

 

Sfeerfoto’s van Cornelia Brugman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereidingen kerstmarkt Wezup, 1 december

Sinterklaas is nog in ’t land maar in Wezup worden de kerstversierselen alweer van ‘stal’ gehaald. De 28e kerstmarkt Wezup komt alweer snel dichterbij. In het weekend van 7, 8 en 9 december zal Wezup, als ’t goed is, weer flink bezocht worden door vele belangstellenden.

Bij een kerstmarkt hoort natuurlijk ook een bijpassende omgeving, dusss… tijd om het dorp alvast in kerstsfeer te brengen. En wat is er mooier om dat samen te doen. Zo’n 36 vrijwilligers hebben zich aangemeld om hier een steentje aan bij te dragen. Er is een gedegen planning gemaakt zodat de taken duidelijk zijn en alles ook wordt aangepakt. Denk hierbij aan: het opzetten van de bogen; het versieren van de locaties; het plaatsen van de priksnoeren (en uiteraard testen of ze het ook doen); het plaatsen van de kerstbomen etc. Het is een goede gewoonte in het dorp om bij dit soort zaken te beginnen met een kop koffie bij HCR Hegen. Hier volgt uiteraard in de middag ook een maagvullende lunch van o.a. de bekende ‘Hegen gehaktbal’.

Het versieren van het dorp liep voorspoedig (dat kan ook bijna niet anders met zoveel welwillende vrijwilligers). In één dag is het hele dorp aangekleed.

We gaan voor een mooie, gezellige kerstmarkt Wezup met veel bezoekers!!

Foto’s: Cornelia Brugman