Huize Wezup

In de voormalige woonboerderij van ’t Hoekien aan de Wezuperstraat komt een kleinschalige woon- en zorgvoorziening voor dementerende ouderen. Het complex biedt een veilige woonomgeving voor ouderen met geheugenproblematiek en ouderdomsklachten, zoals eenzaamheid, depressie en dementie.

Het woon- en zorgcentrum is een particulier initiatief van Jan ’t Hoen, die samen met zijn vrouw Thea Enninga en dochters Merel en Eline in Nieuw-Balinge het dagcentrum De Breistroeken runt. De locatie, dat onder de naam Huize Wezup gaat opereren, opent naar verwachting eind van de zomer de deuren. ’t Hoen wilde aanvankelijk de activiteiten op de bestaande locatie in Nieuw-Balinge verder uitbreiden, maar die mogelijkheid was er onvoldoende.
‘In Wezup hebben we alle ruimte en mogelijkheden om onze plannen te verwezenlijken. Daarom zullen we al onze zorgactiviteiten naar de nieuwe locatie verplaatsen. Ouderen vanaf 50  willen we hier straks in een huiselijke sfeer begeleiding en ondersteuning bieden. De eerste insteek is om mensen zolang mogelijk thuis te laten wonen door ondersteunende begeleiding en het ontlasten van de mantelzorgers. Nieuw is dat we in Wezup ook tussen de zes en acht ouderen 24 uurs-zorg gaan bieden.’
Jan ‘t Hoen legt uit dat de opzet is om gezamenlijk met de bewoners zoveel als mogelijk een normaal huishouden te voeren. ‘In de nieuwe wooneenheid in Wezup hebben de bewoners een eigen kamer met badkamer en met voldoende oog voor privacy. Bovendien leent het dorp en de omgeving zich bij uitstek voor deze zorgvoorziening.’ De begeleiding is professioneel: Jan ’t Hoen heeft een hogere beroepsopleiding in de zorg gevolgd, zijn vrouw Thea is ziekenverzorgende en dochter Merel gediplomeerd activiteitenbegeleider. ‘Cliënten worden bij ons niet behandeld als patiënten. We kennen de mensen door en door. We gaan uit van wat ze nog wèl kunnen, maken gebruik van hun kennis en ervaring. We prikkelen hun geheugen en geven de mensen het gevoel dat ze hier nodig en belangrijk zijn.’
De cliënten kiezen activiteiten die aansluiten bij hun belangstelling. Uitstapjes met de duofiets, kick-bike of oldtimer staan vaak op het programma en een groepje bezoekt regelmatig de sportschool. In de werkplaats wordt hout bewerkt. In huis wordt geknutseld, gelezen, gepuzzeld en gepraat. ‘We spelen voortdurend in op wat er gebeurt en wat er gezegd wordt. Zo sturen we het groepsproces’, aldus Jan.

 

Officiële opening Huize Wezup

Zaterdagmorgen 27 april 2013 werd door wethouder Geert Roeles Huize Wezup officieel geopend door het planten van een magnolia. De aanwezigen konden hun steentje bijdragen door een schep grond bij de struik te scheppen. 130427 Huize Weup130427 Huize Wezup130427 Huize Wezup Jan ‘t Hoen bedankte in zijn toespraak alle mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het geheel gerenoveerde pand. Inmiddels hebben al enkele bewoners hun intrek genomen in Huize Wezup en draait de dagopvang op volle toeren. Na de officiële openingshandeling konden de aanwezigen binnen een kijkje nemen. Naast een gezellige huiskamer en een moderne keuken beschikt Huize Wezup over 8 moderne kamers met badkamer.