Cuby and the Blizzards in Perkaan

Jarenlang is het originele filmpje van de beruchte fotoshoot voor de hoes van de elpee Appleknockers Flophouse van Cuby and the Blizzards in café Perkaan in Wezup als verloren gewaand of er werd zelfs gedacht dat het niet bestond. Niets bleek uiteindelijk minder waar. De cameraman van destijds had het filmpje op zolder liggen. Na zijn overlijden vond zijn weduwe het daar en heeft het vervolgens geschonken aan het Eye filmmuseum in Amsterdam.

Klik hier om het filmpje te bekijken

In 1969 vond Cuby zijn ideale Flophouse voor de foto opnames voor de hoes van hun nieuwe elpee in de woon- en gelagkamer van Willem Perkaan. Flophouse betekent in Amerikaans slang zoveel als goedkoop en afgelegen logement voor handelsreizigers en seizoenarbeiders zoals Appleknockers(appelplukkers). Zelfs tijdens de drooglegging van Amerika vloeide de alcoholica in dit type herbergen rijkelijk. Niet verwonderlijk dus dat Cuby de gelagkamer van Perkaan in Wezup als hét decor zag voor zijn gedroomde Flophouse.

Het is Wezup en omgeving destijds niet ontgaan dat er iets bijzonders stond te gebeuren bij Perkaan. Het café op de bewuste zondagmiddag alleen te bezoeken door de heren boeren? Ook nog een optreden van een striptease danseres, die volledig naakt ging poseren? Een drankgelag? Schande werd er van gesproken, maar het bleef natuurlijk bij geruchten. De aanwezige boeren waren bepaald niet loslippig en niemand bleek zich achteraf er nog het fijne van te herinneren. Toen bekend werd dat de aldaar gemaakte foto’s de hoes van de nieuwe elpee zouden gaan sieren, is door kordaat ingrijpen van de toenmalige burgemeester Hugo Greebe voorkomen dat er naaktfoto’s op zouden worden afgebeeld

Een paar jaar van research en veel soebatten heeft het gekost voordat Wezup eindelijk kon beschikken over dit bijzondere stuk historisch en cultureel erfgoed. Het is met behulp van het Eye filmarchief in Amsterdam nu beschikbaar gesteld voor de site van de dorpsvereniging Wezup. Gedurende de komende paar jaar kunt u zichzelf overtuigen van de realiteit van wat er echt plaats vond in café Perkaan in 1969.

In 2019 is voormalig cafe Perkaan verkocht als woning en is niet meer toegankelijk is voor publiek.