Wisper velddag

Impressie Wisper Velddag 2018

Een mooie weergave van de Wisper velddag op 26 augustus 2018.

Klik hier voor de film

Verslag Wisper velddag 2016

Met groot enthousiasme hebben een kleine twintig oude trekkers afgelopen zondag in Wezup zich weer mogen uitleven op een stoppelveld. Het is inmiddels een goede traditie dat de in Wezup aanwezige oude trekkers het veld op gaan ter gelegenheid van de jaarlijkse Wisper Velddag. Daarbij is het streven dat ook al die oude trekkers nog eens echt aan het werk gaan. Met dat doel had dit jaar de heer Hoving een groot stoppelveld beschikbaar gesteld met de vraag of dit even zwart gemaakt kon worden. Deze vraag was niet aan dove mans oren gesteld dus gingen de heren tracktor bezitters voortvarend aan de gang. Net na de klok van vijf uur was de klus geklaard en was het veld niet alleen geploegd maar ook al gecultiveerd en vlak gemaakt.

Wisper velddag 2016 (1) Wisper velddag 2016 (2) Wisper velddag 2016 (3)

Ook dit jaar was de verscheidenheid aan merken en types oude tracktoren weer een lust voor het oog. Bekende merken als Fiat, Deutz, John Deere en Ford gaven acte de presence samen met merken uit vervlogen tijden als Lanz, Ferguson, Fordson en Massey-Harris. De Massey-Harris van de heer Gepken stamt uit 1947 en deed dit jaar voor het eerst mee. Terwijl alle andere machines op diesel liepen bewees de Massey-Harris met zijn zes cilinder zijklep benzine motor dat deze brandstof in de USA toendertijd nauwelijks geld kostte.

Ondanks de sombere verwachting bleken de weergoden het gezelschap gunstig gezind en tot na vijven bleef het droog. Ook voor de toeschouwers een voordeel zodat men comfortabel kon genieten van het werk dat verricht werd met behulp van een enorme verscheidenheid aan oud gereedschap. Naast de nodige cultivators en de wip-eg werd gedemonstreerd hoe men destijds ook de bodem bewerkte met getrokken ploegen, half getrokken ploegen en de kleine ploegen voor in de hef installatie. Na afloop keek de heer Hoving tevreden over zijn zwart gemaakte veld en de deelnemers keken tevreden terug op een gezellige dag met dorpsgenoten en de toezegging dat ook volgend jaar zeker weer een Wisper Velddag gehouden gaat worden.

Voor de film van de Wisper velddag, gemaakt met een drone, klik hier.

Voor foto’s klik hier (gemaakt door Cornelia Brugman)

Verslag Wisper velddag 2015

Wisper Velddg 2015 Wisper Velddag 2015 Wisper Velddag 2015

Het was weer even zoeken om een geschikt stuk stoppelland te vinden voor de Wisper velddag van dit jaar. Vaak is het stro nog niet van het land, ook komt het voor dat meteen na het stropersen het volgende gewas al ingezaaid moet worden. Dit jaar konden we gelukkig op het land van Riekus Meijerink terecht. Het moest dan wel perse op 23 augustus. Voor deze datum kon niet want Riekus had round up gespoten tegen het onkruid en na deze datum wilde Riekus een groenbemester zaaien.

Wisper Velddag 2015 Wisper Velddag 2015 Wisper Velddag 2015

 

 

 

 

23 augustus bleek de juiste datum te zijn. Wat een prachtige dag was het ! Geen wolkje aan de lucht. Een kleine twintig deelnemers met trekker waren weer van de partij. Het land was bovenop vrij droog want het stoof behoorlijk. Maar wat dieper was het goed vochtig waardoor het super wilde ploegen. Het stuk van ca. 7 hectare was tegen de koffie al voor ruim de helft geploegd.

Wisper velddag 2015 Wisper velddag 2015 Wisper velddag 2015 Wisper velddag 2015 Wisper Velddag 2015 Wisper Velddag 2015

De koffiepauze blijkt elke keer weer heel gezellig, we konden bijna niet weer aan de gang komen, maar “de baas zijn centen zijn niet van blik “ er moest wat gedaan worden. Tegen 17:00 uur was het hele stuk geploegd, gewipegd, gecultiveerd, geschijvenegd ect. ect.

Wisper velddag 2015 Wisper Velddag 2015 Wisper velddag 2015 Wisper Velddag 2015 Wisper Velddag 2015 Wisper Velddag 2015

Elke keer weer super leuk. De Wisper velddag 2015 is weer een feit.

Iedereen bedankt voor de komst !

Jan Heidemans

Klik hier voor foto’s gemaakt door Cornelia Brugman

6e Wisper velddag; Vochtig maar goed geslaagd.

(Deelnemers die nog foto’s hebben van deze activiteit kunnen die opsturen naar pauline@wezup.eu)

Onder het motto dat boeren vijftig jaar geleden ook wel eens moesten ploegen in de regen ging op 5 oktober de Wisper velddag gewoon door. Maar liefst 18 trekkers waren aanwezig en trotseerden het druilerige weer. Zeker de mannen op de helemaal open trekkers toonden zich mannen van staal op ijzeren machines.

Gelukkig hield de regenval op rond half drie en tot vijf uur bleef het nagenoeg droog. Dit jaar was een aantal hectaren beschikbaar gesteld door Arjan Hoving die naast zijn boerderij liggen. Dit had tot prettige bijkomstigheid dat de schaft rond drie uur gehouden kon worden in de nieuwe kapschuur. Het was een mooi rechthoekig veld zodat vanaf de Brugstraat tot achter aan de stroom mooie lange halen konden worden gemaakt.

Net als voorgaande jaren was er weer een breed scala aan oud agrarisch materiaal te zien voorzien van de meest uiteenlopende stukken gereedschap. Toeschouwers lieten dan ook niet lang op zich wachten. Mede wispers kwamen uiteraard kijken maar ook volslagen vreemden genoten van de aanblik van een veld met hard werkend antiek.

De liefhebbers van oude Fiat trekkers kwamen weer ruimschoots aan hun trekken. Verder was Deutz goed vertegenwoordigd maar ook trekkers van de merken Fordson, Fendt, Cormick en Lanz waren druk aan het werk. Dit jaar was als gast de heer Sterks aanwezig met zijn John Deere Marshall-hulp trekker uit ’47 en een getrokken ploeg uit datzelfde jaar.

Het ploegen ging overwegend perfect hoewel op sommige momenten het gewas nog wel eens de neiging had om wat op te stropen. Daardoor zag men nu en dan heren ploegers druk bezig om enorme bergen zand tussen de scharen weg te trappen.

Voor diegenen met een ploeg in de hef of een half getrokken ploeg niet zo’n probleem, maar een volledig getrokken ploeg til je niet zomaar op. De mannen met de cultivators en de wipeggen vermaakten zich uitstekend. Wel werd een smalspoortrekker op rul zand qua stuurgedrag vergeleken met een boot op het water.

Alles bij elkaar was het als vanouds weer een erg leuke middag met een groot zwart gemaakt veld als resultaat.

 

Vijfde Wisper velddag 2013

Met typisch Hollandse luchten aan het firmament is op zondagmiddag 15 september de vijfde Wisper Velddag gehouden. Het idee om dit evenement te organiseren komt van Jan Heidemans en Arjen Jacobs. Tijdens een nazit van de Wisper Trek (binnenkort meer hierover) is er bij de deelnemers even gepolst of er belangstelling zou zijn voor een dag  om een stuk land te  bewerken met oldtimer materiaal. Dit bleek het geval te zijn. Tijdens de grote, jaarlijkse oldtimer tractoren show in Panningen, waar ook lieden met allerlei  oldtimerwerktuigen het land bewerkten, heeft het idee verder postgevat om iets degelijks ook in Wezup te organiseren. Dit bleek een zeer welkom plan gezien de vele positieve reacties en dito deelnemers en toeschouwers.

velddag 2013 velddag 2013 (9) velddag 2013 (8)

 

 

 

 

Dit jaar werd het stoppelland van Gerrit Haddering onder handen genomen. Aan het eind van de middag was het land geploegd en geëgd,  klaar voor de volgende teelt. Tijdens de werkdag wordt er traditioneel geschaft op een ronde kring van strobalen .

velddag 2013 (7) velddag 2013 (6) velddag 2013 (5)

Elk jaar zijn er zo’n 15 trekkers actief met de diverse landbewerkingen. In principe staat de Velddag alleen open voor lokale inwoners. Echter om de diversiteit van tractoren en werktuigen wat te verbreden kunnen ook lieden van buitenaf deelnemen. Let wel: uitsluitend op uitnodiging van Jan en Arjen!

velddag 2013 (4) velddag 2013 (3) velddag 2013 (2)

Wisper velddag 2012
Zondag 30 september jl. is er weer een Wisper Velddag gehouden. Op het stoppeland van Jacobs, aan de brugstraat tegenover varkensbedrijf Klomp, waren die zondag vele trekkers (en mensen) te vinden en het stoppelland werd met verve bewerkt.
Klik hier voor meer foto’s.

Wisper velddag 2011
Het viel dit jaar nog niet mee om een datum te prikken voor de velddag. Tussen de fietstochten, afterparty`s, buurtbarbecue`s, motortoertochten, en de Wispertrek door, moest er natuurlijk ook nog even een dagje met de trekkers worden gewerkt op het land. Dit moest dan maar op 18 september, wel tegelijk met de motortoertocht, maar anders kwamen we er niet meer tussen.

Een uitwijkdatum was dit jaar niet mogelijk. Met de velddag hebben we natuurlijk te maken met het feit dat het koren eraf moet zijn, en het stro van het land. Heel veel later moet het ook weer niet, want dan worden vaak weer groenbemesters ingezaaid, of word het te nat. Op zondagmiddag 18 september, stonden Arjen en Ik op het stroland….. te schuilen onder een boom. De regen die deze zomer al zoveel roet in het eten gooide, dreigde ook deze velddag in het water te laten vallen.  Gelukkig werd het na een half uurtje droog, en kwamen de eerste deelnemers voorzichtig binnen druppelen. De Fiat trekkers waren wederom in de meerderheid, zes stuks !, dan nog drie Deutzen, twee Massey Fergusons, een Nuffield, en een Lanz. De Fiat 850 van Jan Klasen, had zo,n zware
cultivator op de hef, dat hij regelmatig een wheelie maakte. Erg spectaculair om te zien !  Engbert had een mooie driedelig wipeg, die vroeger werd gebruikt om het onkruid, kweek kwijt te worden. William had zelf een hef op z`n Deutz gemaakt, en kon nu ook ploegen met een gedragen
Platex ploeg. Arjan gaf met z`n Ferguson rooksignalen af, we konden geen trekker meer zien door zijn rookgordijn !

De hele middag bleven de buien gelukkig weg. We ploegden, egden, cultiveerden totdat een groot gedeelte van het land bewerkt was. Het was het een beetje te koud en winderig, om op het land te gaan schaften. Hiervoor werd de schuur van mij voorzien van een stel stropakken in een grote kring, waarna we gezellig met elkaar de koffiekannen en schoftpuut`n leeg maakten. Tijdens de schaft blijkt eigenlijk hoe mooi een klein evenement kan zijn,  Groot en klein, man en vrouw, het zit allemaal door elkaar. De jongeren worden besmet met het trekkervirus, en de oudere “jeugd”  vind het zelf ook eigenlijk nog wel heel leuk. Al met al hebben we weer een hele leuke middag met elkaar gehad.

Alle deelnemers namens Arjen en mij, bedankt voor de deelname ! Volgend jaar dus maar gewoon weer een Wispervelddag,  we hebben de smaak te pakken !

Jan Heidemans

Klik hier voor meer foto’s