Kunstmarkt

Elke tweede zondag in augustus wordt “De Kunstmarkt van Wezup” georganiseerd. Gratis toegang en gratis parkeren! 

Stichting Kunstmarkt Wezup heeft nu een eigen website. Ga naar kunstmarktwezup.nl voor bezoekersinformatie, aanmelden als standhouder en sfeerimpressies van de afgelopen jaren.

kunstmarkt kunstmarkt 2 kunstmarkt 4 kunstmarkt 2008 caronien 049

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruim zeventig kunstenaars uit alle delen van Nederland komen dan naar het dorp om kunst uit te stallen voor de baanderdeuren, in boerenschuren, in tuinen en weilanden .De vrolijk gekleurde kunst trekt jaarlijks veel bekijks. In de  knusse marktkramen kunt u kunstenaars ontmoeten die over hun passie uitweiden. Dat zorgt voor een fraaie entourage in het dorp.

Op ongeveer 12 locaties aan het Westeinde kan het publiek terecht voor het bezichtigen van schilderijen, keramiek, sieraden, zelf ontworpen kleding, sierobjecten van glas en beeldhouwwerk. Het aanbod is groot .Soms gaat de kunstenaar aan de slag om te laten zien hoe zijn werk tot stand komt. De sfeer is ongekend leuk. Dat maakt deze kunstmarkt in Wezup zo speciaal. De markt is op de tweede zondag  van augustus van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Kunstmarkt 11 augustus 2019

De weergoden waren dit jaar de kunstmarkt goed  gezind. Heerlijk zomerweer brachten vele liefhebbers van kunst en kunstnijverheid naar het idyllische Westeinde in Wezup. Velen waren op de fiets gekomen, waardoor de Brink vol stond met voornamelijk E-bikes.

Nadat vorig jaar Mary Noordman, initiatiefneemster van de kunstmarkt, had aangekondigd er na 23 jaar mee te willen stoppen hebben een aantal Wispers besloten om het stokje van Mary over te nemen. Lars Hoedemakers, Cornelia Brugman en Thieu Stultiens zijn nu de drijvende krachten achter dit evenement. Navraag leerde ons dat zij zeer content zijn met de organisatie en het verloop van Kunstmarkt 2019.

Naast de gebruikelijke exposanten van snuisterijen, kraaltjes etc. waren er dit jaar wel interessante nieuwe exposanten. Paula Wijtmans en Carla Remmerswaal, beiden uit Wezup, waren present met een gevarieerd aanbod met aan schapenwol gerelateerde producten. Niet verwonderlijk omdat Paula zelf een kleine kudde Drentse Heideschapen heeft en herder is bij o.a. de kudde Schoonebekers in Hijken. Prachtige hoeden, Prinsjesdagwaardig, werden getoond door Ina Gelling, maar zij showde ook betaalbare creaties. Bijzonder waren de unica van siersmederij Jan Wesselhof uit Balkbrug met koperen en tinnen kunstwerken op sokkel. Voorts waren er prachtige bloemstukken te koop en was de boekvouwkunstenaar weer aanwezig.

Al met al was het weer een zeer geslaagde kunstmarkt met tevreden exposanten, die hun producten goed verkochten. De organisatie kon terug kijken op een geslaagde markt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer foto’s zijn te vinden op de nieuwe site van Kunstmarkt Wezup, kunstmarktwezup.nl

Kunstmarkt 12 augustus 2018

Mary Noordman: “Af en toe wat winderig, maar verder ideaal marktweer

Wezup beleefde een fantastische kunstmarkt met gevarieerde kunst en kunstnijverheid.Het was op deze fraaie zomerdag druk, uitermate druk! Bermen in het dorp stonden vol met auto’s en de Brink in Wezup leek wel een fietsenstalling.De lokale horeca heeft super gedraaid. De IJsvereniging ‘De Boertip’ heeft een record aan ambachtelijk ijs en poffertjes aan de man gebracht op hun eigen druk bezochte terras.Op deze markt stonden er totaal 80 kramen, waarvan 25 in schuren, op delen en in tuinen en op bestratingen. Behoudens het normale aanbod aan kunst en kunstnijverheid waren er paar opvallende kunstuitingen: Houtkunstenaar Jos Westenbroek presenteerde een volledig houten fiets. Behoudens een V-snaar voor de aandrijving is de fiets volledig van hout gemaakt. Niet bepaald een rijwiel voor lange afstanden. Binnen afzienbare tijd heb  je een houten kont. Boekvouwkunstenaar Klaas Boschma toonde wel een heel bijzondere kunstvorm. Door de bladzijden van een boek zodanig te vouwen ontstaat er een bijzondere afbeelding of een woord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze kunstmarkt was de laatste die door Mary Noordman is georganiseerd. Mary was de bedenker van dit concept en heeft het tot een succesvol evenement gemaakt. Wezup is haar buitengewoon  dankbaar voor al haar inspanningen om deze markt op de kaart te zetten. Dit betekent zeker niet het einde van deze kunstmarkt. Anderen in Wezup zullen het stokje van Mary overnemen. Mary kennende zal zij voor een adequate overdracht zorg dragen.

Meer foto’s, gemaakt door Cornelia Brugman zijn te bekijken door op onderstaande link te klikken:

https://photos.app.goo.gl/GcWifaMx9cLr5ged8

Kunstmarkt 13 augustus 2017

Zondag 13 augustus 2017 vond alweer de 21ste  editie van de jaarlijkse kunstmarkt in Wezup plaats. Ondanks vele andere evenementen in de regio blijft het bezoekersaantal vrij constant. De ochtend startte regenachtig, maar om 11 uur, bij aanvang van de markt, was de zon doorgebroken en is het de hele dag heerlijk marktweer gebleven. Initiatiefneemster en organisator van deze jaarlijkse markt in Wezup, Mary Noordman, vond het een “prachtmarkt”. Het aantal bezoekers was groter dan voorgaande jaren, de entourage en het aanbod was divers. Veel tevreden standhouders! Gezelligheid was troef.

Ook de lokale horeca heeft flink meegelift met dit succesvolle Wisper evenement. De terrassen bij Perkaan en Wim Hegen zaten de hele dag bomvol. Maar ook de IJsvereniging “de Boertip” trok weer veel liefhebbers van poffertjes en het ambachtelijke ijs.

Al met al een zeer geslaagde kunstmarkt.

Meer foto’s van de kunstmarkt 2017, gemaakt door Cornelia Brugman: https://goo.gl/photos/zsB1sbYKJGfiTbvB6

 

10 augustus 2014 Kunstmarkt

Wezup, één dag het centrum van kunst en kunstnijverheid Aanvankelijk leek het een heel regenachtige dag te worden afgelopen zondag in Wezup tijdens de kunstmarkt. Echter het bleef tot een half uur voor einde van de markt droog, voordat er een wolkbreuk plaatsvond. Bezoekers waren in no-time vertrokken en de standhouders   kunstmarkt 2014 (19)kunstmarkt 2014 (20)kunstmarkt 2014 (21)

kunstmarkt 2014 (24)kunstmarkt 2014 (27)kunstmarkt 2014 (29)

Het was anderzijds weer een zeer goed bezochte en geanimeerde kunstmarkt. Het parkeerterrein stond vol met voertuigen en de Brink leek wel op een fietsstalling bij het Centraal Station. Het aanbod van kunst en veel kunstnijverheid was zeer divers en vond opmerkelijk veel belangstelling én kopers. Initiatiefneemster Mary Noordman was dan ook buitengewoon content met de positieve reacties van het publiek en de exposanten.

kunstmarkt 2014 (36)kunstmarkt 2014 (32)kunstmarkt 2014 (37)

Een reactie van een standhouder:

Wat een fantastische dag afgelopen zondag. Een perfecte organisatie en leuke bevlogen mededeelnemers. Ik heb er goede contacten aan over gehouden. Na het opbouwen heb ik tegen mijn vriendin gezegd, ook als verkoop ik niets vandaag dan heb ik nog een fantastische dag. Maar ook de verkoop ging uitstekend. Ik heb veel complimenten ontvangen m.b.t. mijn sieraden en de presentatie. Iemand was zo enthousiast dat hij er voor terug kwam om me te waarschuwen dat er slecht weer aan kwam en gaf het advies om in te pakken. Jammer dat op het laatste het weer iedereen parten ging spelen. Ik hoop volgend jaar weer aanwezig te kunnen zijn. Ik hoorde dat er ook ’s winters iets wordt georganiseerd. Ik word graag op de hoog te gehouden. Ook namens mijn vriendin een enorm compliment voor organisatie. Met vriendelijke kunst groet, Hannie Rensink

    kunstmarkt 2014 (38) kunstmarkt 2014 (39) kunstmarkt 2014 (40) kunstmarkt 2014 (42) kunstmarkt 2014 (45) kunstmarkt 2014 (47)

 

20 augustus 2014 Berichtje van Mary Noordman

Lieve mensen van Wezup, Ik woon nu al weer meer dan 2 1/2 jaar in Westerbork. Ik heb een heel fijn huis. Het was wel even wennen maar ik heb het nu erg naar mijn zin, maar mis de gezelligheid en de bedrijvigheid van Wezup nog steeds. Wezup was als een warme deken. Ik heb er ook 26 jaar met veel plezier gewoond. En ben blij dat in de boerderij zo’n mooi project gekomen is. Ik vind het leuk om de kunstmarkt te organiseren maar het voelt wel een beetje dubbel dat ik gebruik maak van het dorp nu ik er niet meer woon. Ik ben blij dat iedereen toch nog zijn medewerking wil verlenen, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die er wat overlast van hebben. Ik hoop niet te erg. Ik wil de dorpsvereniging een bijdrage geven als dank aan iedereen. Ik hoop de kunstmarkt nog lang te blijven mogen organiseren. Mary

 

Recyclingtrend zet door op de 17e editie van de Wisper Kunstroute! (2013)

Afgelopen zondag is alweer voor de 17e keer de inmiddels zeer bekende kunstmarkt in Wezup gehouden. Het weer was uitstekend! Echt ‘marktweer’ volgens de deelnemende kunstenaars (80 in totaal). Dat trok naar schatting ruim 3000 bezoekers. Een zeer uitgebreid en gevarieerd kunstaanbod stond uitgestald in de delen of daarbuiten en op de Brink in marktkramen. Vele bezoekers zijn erin geslaagd om iets van hun gading aan te kopen.

Voorbereidingen door de ijsvereniging IMG_2079 IMG_2092

 

 

 

 

 

De trend die vorig jaar al op kleine schaal werd gesignaleerd maakt ook in de kunstenaarswereld steeds meer opgang. Harm van Echten uit Ruinen (foto) is een artiest die zich al enige tijd bezig houdt met het bewerken van gerecyclede materialen tot sculpturen. Dit jaar kwam hij met o.a. prachtige landschappen vervaardigd van oude zinken dakgoten. Een andere deelneemster bedacht een creatieve oplossing om Nespresso-cupjes te recyclen tot prachtige kettingen. Ook zagen we nog fraaie lampen van hout, bamboe en porseleinen isolatoren.

Kunstmarkt 2013 IMG_2078 IMG_2090

 

 

 

 

Al met al kijkt Mary Noordman, bedenker van deze markt en al sinds jaar en dag de drijvende kracht hierachter, buitengewoon tevreden terug op dit vlekkeloos verlopen evenement.